Svanemærket er blandt verdens skrappeste miljøcertificeringer og har netop lanceret nye krav til hoteller og andre overnatningssteder. Her er ambitionsniveauet blevet hævet yderligere – blandt andet med fokus på at reducere klimabelastningen og på at vælge fødevarer med lavere miljøbelastning.

I dag findes der mere end 400 svanemærkede hoteller og andre overnatningssteder i Norden. De har allerede gjort en stor indsats for at reducere deres forbrug af energi, vand og uønskede kemikalier, og de arbejder samtidig hårdt for at øge andelen af mere miljøvenlig mad og reducere affaldsmængderne betydeligt.

Men det officielle miljømærke i Norden, Svanemærket, hviler ikke på laurbærrene. Svanemærkede produkter skal nemlig være blandt de miljømæssigt bedste på markedet. Derfor bliver kravene til de enkelte produktgrupper løbende evalueret og strammet – og skærpede krav til hoteller er netop lanceret.

Skrappere krav

”De nye krav har især fokus på at reducere klimabelastningen. Svanemærket skærper blandt andet kravene om at reducere energiforbrug og CO2-udslip og forbyder brug af fossil olie og gas til opvarmning. Samtidig er der nu endnu skrappere krav til madspild, som er en af de helt store kilder til CO2-udslip”, siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark. I Svanemærkets nye krav til hoteller og andre overnatningssteder er der også øget vægt på at servere mad, der belaster miljø og klima mindre, fx ved at tilbyde de vegetarisk mad, undgå truede arter af fisk og skaldyr og gerne bruge lokalproducerede råvarer. Der er også krav om øget brug af miljømærkede produkter til daglig rengøring, opvask og tekstilvask. Samtidig skal vandforbruget reduceres yderligere, ligesom biodiversiteten på hotellernes udearealer skal forbedres.

Skal ikke være let

”Svanemærket stiller ambitiøse og absolutte krav til alle dele af hotelvirksomheden. Svanemærket er for de bedste, og det skal ikke være let at opfylde kravene. Gevinsten er, at du får en konkret og effektiv guide til, hvordan du kan tilbyde et overnatningssted af høj kvalitet og med lav miljøbelastning. Eftersom 95% af danskerne kender Svanemærket, får du samtidig et stærkt redskab til at kommunikere miljøindsatsen til kunder og gæster”, siger Charlotte Rajsager, Marketing- og Kommunikationschef i Miljømærkning Danmark.

Svanemærket hotel: 

  • Begrænser forbrug af energi og vand
  • Bruger ikke fossil olie eller gas til opvarmning
  • Kildesorterer affald og forebygger madspild
  • Fremmer mad med lav miljø- og klimabelastning
  • Servere en høj andel økologi
  • Forbedrer biodiversiteten på udearealer
  • Begrænser brug af uønskede kemikalier
  • Oplærer medarbejdere i miljøarbejdet.