Er Superfoods så super endda?

Der er nogle fødevarer, som alle lovpriser som værende sunde langt ud over det almindelige. De såkaldte superfoods er blevet udråbt til at være noget ganske særligt og svaret på vore bønner i forhold til styrkelse af immunforsvaret, forbrænding, evig ungdom, muligheden for at leve en aktiv tilværelse, hudens udseende og andre fantastiske egenskaber. Men passer det?

Hvis man googler superfood, dukker der mange lovprisninger op om begrebet, især fra virksomheder, medier og bloggere, som har kommercielle interesser i at sælge superfoods til forbrugerne. Men hvis man kradser lidt i overfladen, har det vist sig, at superfoods’ mirakuløse egenskaber er blevet solgt lige så overbevisende, som når en ejendomsmægler forsøger at skamrose et håndværkertilbud. Vi kigger på, hvad superfoods er, og hvorfor vi måske bør være kritiske uden dog at fornægte, at det ofte er sund mad, som man kan drage fordel af at spise. Men lyder noget for godt til at være sandt, er det som oftest heller ikke sandt…

Holder os sunde og stærke
Ifølge en kogebog, der lovpriser superfoods’ egenskaber, er det fødevarer, der er tæt pakket med mikronæringsstoffer (vitaminer, mineraler og antioxidanter), og som nærer vores krop og holder os sunde og stærke. I modsætning til vitaminer i pilleform og andre former for tilskudsstoffer er superfoods ”hele fødevarer”, som naturligt indeholder væsentlige næringsstoffer.
Superfoods adskiller sig fra almindelige fødevarer ved deres særligt høje koncentration af mikronæringsstoffer. The Oxford Dictionary siger følgende om superfood: En næringsrig fødevare, der anses for at være særlig gavnlig for vores helbred og velbefindende. Og det må siges at dække temmelig bredt. Ofte nævnes fødevarer som chiafrø, ingefær, blåbær, kål, broccoli, skaldyr, nødder, quinoa, avocado, laks, mørk chokolade og brune ris som værende superfoods. Som det kan ses, hører mange af fødevarerne ind under de officielle kostråd, som anbefaler, at vi hver dag spiser frugt, grønt, fuldkorn og fisk og – ikke mindst – spiser varieret. Og her er det, at superfoods kan komme til kort.

Spis varieret
For godt nok har de nogle indholdsstoffer i høje doser, som mange tror giver en hurtig indsprøjtning af de rigtige ting. Men det kan man ikke, der er ikke nogen mirakelkur, og produkterne bør kun være et supplement til en ellers sund kost. Spiser man varieret i en uge, hvor man får fisk, fuldkorn og frugt og grøntsager, så er man rigeligt dækket ind i forhold til vitaminer, gode fedtstoffer og antioxidanter, siger fagkundskaben.
For uanset hvor mange blåbær, nødder eller rødbeder man spiser om dagen, bliver man ikke sundere, hvis resten af kosten er usund.
Der er nemlig ikke én fødevare, der indeholder alle de gode næringsstoffer. Derfor bør man vare sig for at fremhæve specifikke fødevarer, da mange så tror, at hvis man rå-æder en pose nødder hver dag, så er det lige meget, hvad man ellers spiser. Det er perfekt at spise blåbær, men spis også andre bær som hindbær, brombær og jordbær, kast dig gerne over laksen, men husk også makrellen, silden og andre lækre fisk. Husk kort sagt variationen i den mad, du indtager!

Betaler gerne en lille formue
Men hvorfor har trenden med superfoods så bidt sig så godt fast i visse kredse, at folk er villige til at betale en lille formue for en fødevare, der har et eksotisk og fremmedartet navn, og som gerne må komme fra en utilgængelig jungle i Costa Rica? Ofte handler det om, at man gerne vil signalere, at man er med ’på beatet’ og er en first mover, også i forhold til mad, der er på mode. Det giver en identitet, når man spiser den rigtige mad. Se bare på skyrs og spelts popularitet – skyr er ifølge eksperter ikke sundere end yoghurt naturel, og speltmel er stort set ikke sundere eller bedre end helt almindeligt hvedemel. Men begge produkter er blevet hypet ud over det sædvanlige, så mange tror, de får det bedre af at spise dem. Og det er jo fint nok!
Begrebet superfood er dog ikke så hot mere. Nu er det blevet højeste mode at sige nej til kød, og når selv Klovns Casper Christensen frasiger sig kødets lyst, er det vist en trend, vi kommer til at høre meget mere om i de kommende år.

Kilder: dr.dk, Oxford Dictionary, Supersunde Superfoods m.fl.

.