Elton takker af …

Sir Elton John har indledt en tre år lang afskeds- turné for at sige farvel til sine fans med manér. I maj næste år besøger han København.

Det er et af verdens helt store musikikoner, der den 18. maj 2019 gæster Royal Arena i København. Elton John indledte sin store ”Farewell Yellow Brick Road”-afskedsturné i september måned i USA, og i løbet af de næste tre år spiller han mere end 300 koncerter på fem kontinenter for at sige ordentligt farvel til sine fans, inden han indstiller turnélivet én gang for alle. Når den nu 71-årige kunstner i 2021 spiller sin allersidste koncert, markerer det enden på en karriere, der har strakt sig over imponerende 50 år.

Bedst sælgende single nogensinde
Det må have været en vanskelig opgave at lave setlist. Sir Elton John, som han hedder efter i 1998 at være blevet slået til ridder af den engelske dronning, er den tredje mest sælgende musiker i USA, kun overgået af Elvis Presley og the Beatles, og han har oplevet at have 57 Top 40-singler på de amerikanske hitlister. Han er manden bag en af verdens mest sælgende singler Candle in the Wind, som oprindelig blev skrevet til eller rettere om Marilyn Monroe, men omskrevet i anledning af prinsesse Dianas begravelse, hvorfor sangen kom til at betyde noget helt særligt for englænderne. Elton John har kun optrådt med den særlige version ved denne ene lejlighed.

Sangen Your Song, der udkom på albummet Elton John i 1970, er til gengæld streamet over 100 millioner gange på Spotify og er på Rolling Stones liste over de bedste sange nogensinde. Med flere end 300 millioner solgte album over hele verden har Elton John om nogen sat sit præg på musikverdenen, og han har modtaget et utal af priser og hædersbevisninger for den musik, der er gået i arv fra generation til generation uden nogensinde at blive uaktuel. Af de yngre generationer er han ikke mindst kendt for musikken til Løvernes Konge, ligesom han har skrevet musikken til flere andre musicals.

Usædvanligt talent
Elton John er født i 1947 i Pinner, Middlesex i England som Reginald Kenneth Dwight. Han var et vidunderbarn, der allerede som treårig kunne spille klaver og som 11-årig fik han et stipendium til musikkonservatoriet The Royal Academy of Music. Som 20-årig så han en annonce i et musikblad, hvor man søgte talenter til et band, og han meldte sig sammen med vennen Bernie Taupin. Det blev indledningen på et samarbejde der er fortsat igennem et helt liv, for mens Elton John har skrevet musikken, er det Bernie Taupin, der har sat ord på langt størstedelen af hans musik. Over 100 sange har de samarbejdet om, heriblandt nogle af de allerstørste hits; Daniel, Your Song, Candle in the Wind, Rocket Man, Sorry Seems to Be the Hardest Word og Goodbye Yellow Brick Road. Mens Elton John har været den kendte, flamboyante pianokunstner med de vilde kostumer og den ekstreme samling af outrerede briller, har Bernie Taupin holdt sig mere i baggrunden. Igennem tiden har Elton John optrådt med mange andre stjerner, kendt er hans samarbejde for eksempel med nu afdøde George Michael, ligesom han fik besøg af selveste John Lennon under en Thanksgiving-koncert i USA i 1974, hvilket skulle vise sig at blive John Lennons sidste sceneoptræden .

Familielivet prioriteres
At det trods enorm professionel succes ikke har været et nemt liv, vidner Elton Johns årelange problemer med stofmisbrug, depression og spiseforstyrrelser om. I dag er han imidlertid gift med David Furnish, og sammen har de to sønner, Elijah og Zachary. Det er netop hensynet til familien, der nu får ham til at takke af. Han vil stadig skrive musik, men turnélivet lægger den 71-årige verdensstjerne bag sig. I stedet vil han prioritere familien og selv have mulighed for at køre sine sønner til fodbold – en sport, han altid har brændt for, ikke mindst som supporter for klubben Watford Football Club. Han er også engageret i en lang række charities, ligesom han har skabt sin egen Elton John Aids Foundation. Koncerten er desværre udsolgt, men hans besøg i København er en god anledning til at genhøre den fantastiske musik, Elton John har beriget verden med, og som uden tvivl vil leve videre også i kommende generationer.

.