Undgå forstyrrelser på hjemmearbejdspladsen

De fleste har efterhånden en hjemmearbejdsplads og i denne onlinetid, kan det sagtens lade sig gøre at arbejde hjemmefra og samtidig være med. Møder kan holdes via Skype eller andre kanaler, Intranettet kan sagtens tilgås hjemmefra og filer kan deles digitalt på få sekunder. Men noget af det, der ikke er en fordel ved at arbejde hjemmefra er de mange distraktioner. Der er næsten altid en vask der lige kan ordnes eller et afsnit af en tv-serie, man kan se i frokostpausen eller lignende. Men hvad kan du gøre, for at undgå at blive forstyrret og distraheret, når du arbejder hjemmefra? Hvordan kan du blive bedre til at trække klare linjer mellem arbejdstid og hjemmetid?

Skab arbejdstider
Elisabeth Grace Saunders, der blandt andet er freelance journalist for Harvard Business Review mener, at det hele handler om, hvilke regler man laver for sig selv. Selvom du arbejder hjemmefra, så sæt alligevel arbejdstid på. Stå op samme tid som du plejer og forestil dig, at du slet ikke er hjemme, men rent faktisk møder ind på dit kontor. Spis frokost samme tid som du plejer, lad være med at handle i arbejdstiden eller lave noget som helst, der har med private ting at gøre. Og husk så også at holde fri, når du har fri og ikke tjekke mail i tide og utide. Hvis du holder hver ting til sin tid, så er det lettere at få noget gjort. Hvis du for eksempel skal til lægen eller tandlægen, så læg det ind som en aftale eller et møde i arbejdsdagen og tillad dig selv ikke at tjekke mail i venteværelset.

Hvad er bedst at gøre derhjemme?
Prøv at tænk over, hvilke af dine arbejdsopgaver, du får mest ud af at lave hjemmefra. Måske er det bogføring, planlægning eller andre opgaver, der kræver dyb koncentration og få forstyrrelser, som du skal bruge hjemmetiden til? Eller måske er det opgaver, der kræver kreativitet og nye idéer, der er bedst at lave derhjemme, hvor der er ro til at tænke eller hvor omgivelserne måske er mere kreative? Mærk efter og planlæg opgaverne, så de falder på netop den dag, du arbejder hjemmefra. _ Lav aftaler med familien Det kan være, du vælger at arbejde hjemme en dag, hvor din mand eller børn også har fri. Men her er det også vigtigt at gøre klart for dem, i hvilket tidsrum du arbejder og hvornår du har tid til at sludre. Ellers bliver det hurtigt en dag, hvor du slet ikke får nået noget. For eksempel er det en god idé at sige, at I kan sludre over kaffen eller frokosten (hvor I måske endda går ud og spiser?) og at du holder fri klokken 16. Bare husk også at stoppe med at arbejde der, for ellers flyder grænserne hurtigt ud.

Skab et arbejdsrum
At arbejde fra sengen, kan godt blive lidt for mageligt. Hvis du har mulighed for det, er det en god idé at indrette et særligt rum til hjemmekontoret eller en specifik plads. På den måde er det nemmere for dig at ”gå på arbejde” derhjemme og det er også lettere for dine omgivelser at se, at nu er du på arbejde. Dit eget hoved forstår også bedre, at det er nu, det handler om arbejder og ikke så meget andet. Men hvis du kan gå ind i et rum og lukke døren, er det helt tydeligt, at nu er du på arbejde.

Husk pausen
Det er lige så vigtigt med små pauser derhjemme som på arbejdet. Selvom du arbejder hjemmefra, betyder det ikke, at du kan undvære en pause. Hjemme kan det være at tømme postkassen, at hente en kop kaffe eller gå en tur ud i haven.

Prøv at tænk over, hvilke af dine arbejdsopgaver, du får mest ud af at lave hjemmefra. Måske er det bogføring, planlægning eller andre opgaver, der kræver dyb koncentration og få forstyrrelser, som du skal bruge hjemmetiden til? Eller måske er det opgaver, der kræver kreativitet og nye idéer, der er bedst at lave derhjemme, hvor der er ro til at tænke eller hvor omgivelserne måske er mere kreative? Mærk efter og planlæg opgaverne, så de falder på netop den dag, du arbejder hjemmefra.